Кулінарні розсипи

 Добрий день! З Новим роком!

Незабаром до наших хат прийдуть різдвяні свята, яких кожна  українська родина чекає з нетерпінням. Адже це можливість для кожного з нас поспілкуватися з ріднею за щедрим, гостинним столом. 

А свою рідню я буду частувати кутею і узваром приготовленними особливим, тільки мені відомим способом.


Мої різдвяні кутя та узвар

 

КУТЯ

«Над горщиком Кутя, з верхом життя»

 

Головною стравою, яка дійшла до наших днів незміною, є кутя - пшениця з маком.
Походження куті науковці пов'язують із щоденною їжею (наших предків) із зерен пшениці, маку та меду.
Мак та мед здавна були  символами багатства та здоров'я в сім'ї.
Простота приготування куті, її добрий смак та ситність і до сьогоднішніх днів збереглися в  Різдвяних традиціях. Кутя  і сьогодні є невід'ємним символом Різдвяних свят.

 

Склад:
0,5 л пшениці,
склянка маку,
200г. цукру,
1 ст. ложка меду,
100г. родзинок.
40г. кураги
100г. посічених горіхів волоських або лісових, або по 50гр. одних і інших.


Технологія приготування куті:

Для приготування  куті завжди використовую до варіння терту  пшеницю. Це пропарене гарячою водою зерно, просушене, перебране та легко, м'яко облущене в ступі чи в макітрі. Для початку зерно необхідно пшениці перебрати, посушити, запарити гарячою водою. Розтерти зерна в ступі, обережно, щоб не потовкти зерна та просіяти від полови. Після чого пшеницю помити в кількох водах, залити окропом й варити на легкому вогні 2-3 години до готовності.
Для варіння  куті використовую окремий глиняний горщик, та рік від року зберігаю горщик тільки для приготування куті, Щоб він не отримував іншу окрім Різдвяної енергетики, та сторонні і зайві запахи.

Пшеницю не солити та варити без будь-яких жирів на легкому вогні.

Якщо вода википає, підливати знову кип'ятком.

Присмачки.
Запарений мак розтер
аю в макітрі без води та цукру на однорідну масу. Зварену пшеницю вимішую з маком, додаю за смаком цукру, грудочками меду, або поливаю (якщо маю) розтертими медовими стільниками, розведеними у кип'ячені водіі  доводю кутю до бажаної густоти.
Доброго смаку куті надають посічені горіхи (волоські та лісові), тому дода
ю горіхи, помиті родзинки, одну-дві ложки вишневого варення. Все добре перемішую.

 Готову кутю  подаю на Різдвяний стіл - в керамічній мисці,  з новою дерев'яною ложкою.  Далі саме з куті слід починати Різдвяну вечерю, коли вся родина збереться за святковим столом.

УЗВАР






 РІЗДВЯНИЙ УЗВАР ІЗ СУХОФРУКТІВ з прянощами

Різдвяний узвар, приготований за рецептом моєї мами та бабусі може стати справжнім чудодійним напоєм – адже він не тільки наповнить кухню ароматами і смаками, а й віднесе у далеке дитинство.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • сушені груші – 100 г
  • сушені яблука – 100 г
  • чорнослив – 50 г
  • родзинки – 50 г
  • лимон – ½ штуки
  • кориця – 1 ч.л.
  • гвоздика – 4 квіточки
  • мелений мускатний горіх – щіпка
  • цукор – 1 склянка (або за смаком).
  • вода – 4 л

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

Цукор заливаю водою, ставлю на вогонь, доводжу до кипіння. Додаю сушені груші, через 5 хвилин – яблука, ще через 5 хвилин чорнослив, та ще через 5 хвилин родзинки. Варю узвар на найменшому вогні.

Коли усі сухофрукти стануть м’якими додаю гвоздику та корицю, даю трохи покипіти, вичавлюю сік з половини лимона та й сам лимон опускаю в узвар. Знімаю узвар з вогню та даю настоятися 5-6 годин.


Всього Вам найкращого! Приємних різдвяних свят! Будьте здорові!


 

 




Українська кухня є невідємною частиною культури нашого народу. Вона багата на народні звичаї, обряди, традиції. Яскраво відображає характер народу, така ж гостинна та щедра як він. До кожного свята у неї знайдеться, якась своєрідна страва чи борошняний виріб.Ні одне святкове застілля українців не обходиться без солодощів. А, отже, і до дня Святого Миколая прийнято готувати і випікати особливі смаколики, які по-доброму називають «миколайчиками».

Пропоную всім нам долучитись до цієї традиції і порадувати своїх рідних, близьких і друзів власними витворами. Як приклад, пропоную рецептуру приготування своїх «миколайчиків»...

Інгредієнти:

  • Цукор – 250 г
  • Вода (окроп) – ½ ст.
  • Вершкове масло – 100 г
  • Борошно пшеничне – 300 г
  • Борошно житнє – 200 г
  • Яйця – 3 шт.
  • Сода – ½ ч. л.
  • Сіль – 1 дрібка
  • Кориця – 2 ч. л. Мускатний горіх – 1 ч. л.
  • Цукрова пудра – ½ ст.

Приготування:

Зваріть карамель:

  1. Половину цукру нагрійте без води в глибокій сковороді на повільному вогні до темно-коричневого кольору і сизого диму. Влийте окріп, постійно помішуючи. Додайте другу половину цукру.
  2. Остудіть приблизно до  70 градусів. Додайте маргарин або масло, потім всипте суміш спецій.  Остудіть.
  3. Додайте 1 ціле яйце і 2 жовтки. Поступово додавайте борошно. Замісіть тісто – спочатку в мисці, потім вимісіть на столі до стану еластичного пластиліну: викладіть тісто на стіл, обваляйте в борошні, вимісити; потроху підсипайте на стіл борошно.
  4. Поставте в холодильник до затвердіння.
  5. Розкатайте тонко холодне тісто. Виріжте по картонних шаблонах фігурки.  Випікайте в духовці 4–7 хвилин при температурі 180 градусів.

Глазур:

  1. Збийте яєчні білки з цукровою пудрою.
  2. Остигле печиво прикрасити глазур’ю.
Гарних Вам зимових свят! А молитвами Святого Миколая наші серця наповняться радістю, щедрістю і милосердям.
Бережіть себе і своїх рідних. Будьте здорові!










Коментарі